tiistai 27. maaliskuuta 2018

A&T adoptaversary osa 2

Jatkaen meidän adoptaversary viikkoa tänään ajattelin hieman verrata rescue-kissa ja ns. farmi-kissaa. Tämä vertailu sopii minulle, sillä minulta sattuu löytymään yksi yksilö molempia. Nämä kaksi kissatyyppiä ovat sinänsä lähellä toisiaan sillä valitettavan useat farmi-kissat päätyvät rescue-kissoiksi. Olen tätä tekstiä varten tehnyt omat määritelmät näille termeille, ja esimerkiksi rescue-kissoja on monenlaisilla taustoilla.

Edessä valoisa tulevaisuus

Farmi-kissa termiä käytän näistä usein maatiloilta tulevista kissanpennuista jotka joko annetaan tai myydään pientä korvausta vastaan. Nämä kissat ovat yleensä vahinkopentuja. He eroavat rescue-kissoista siinä, että niistä huolehditaan pentuaikana, ainakin jonkintasoisesti, ja tulevat ihmisten käsittelemiksi. Ame on esimerkiksi kasvanut ihan sisätiloissa ihmisten ympäröimänä.

Avustava pikkukissa

Rescue-kissat ovat usein jostain puolivillistä populaatiosta pelastettuja ja täten puolivillejä itsekin. He eivät ole tottuneet ihmisten käsittelyyn ja voivat olla hyvinkin arkoja. Rescue-kissan ottamisesta maksetaan sen välittäneelle jonkinlainen rahallinen korvaus ja niiden ottajat seulotaan tarkasti.

Tällaiset ilkimykset minut vangitsi

Muutamia oleellisia eroja:

Sterilointi. Luotettavilta rescue toimijoilta tulevat kissat on aina steriloitu tai heidän sterilointiaan edellytetään ottajalta rahapanttia vastaan. Myös niiden rokotukset ovat ajan tasalla. Farmi-kissojen steriloinnista vastaa ottaja itse eikä kukaan valvo, että näin tapahtuu.

Mutta onhan täällä kyllä kiva olla

Hinta. Kuten ylempänä on mainittu, farmi-kissat ovat usein täysin tai lähes ilmaisia. Näin oli myös Ame. Rescue-kissat maksavat aina jonkin verran. Osa ihmisistä kokee tämän ongelmaksi. ”Miksi maksaisin kissasta kun niitä saa ilmaiseksi.” Ilmaisia lounaita ei vain ole olemassa. Ame on tullut minulle huomattavasti kalliimmaksi kun Tuike vaikka en ottaessa hänestä mitään maksanutkaan. Amen kanssa kun olen hoitanut itse kaiken mahdollisen, steriloinnin, rokotukset ja sirutuksen. Paaaljon kalliimpaa kun Tuiken ”hinta”.

Söpöydelle ei voi laittaa hintaa

Sosialisointi. Usein farmi-kissat ovat heti pennusta asti tekemisissä ihmisten kanssa. Esimerkiksi Amen tapauksessa hän vietti koko vauva-aikansa teini-ikäisten poikien keskellä. Mistä on muuten seurannut mieltymys miehiin myös vanhempana. Ame ainakin on erittäin sosiaalinen kissa ja tykkään olla aina siellä missä on ihmisiä ja tapahtuu. Tuikea taas eivät ole ihmiset käsitelleet pentuna. Minulle tullessa Tuike oli edelleen kovin arka, mutta on tullut harppauksia eteenpäin kärsivällisen työskentelyn avulla. Voin vain kuvitella kuinka arka Tuikku oli kun hän tuli kotihoitajalleen… Parhaana esimerkkinä näiden kissojen luonne-erosta on se, että kun ovikello soi Ame juoksee kohti ovea ja Tuike sängyn alle.

Ihmiset on hyvä juttu!

Rescue-kissan ottajien motivaatiot selvitetään ennen kun heidän annetaan ottaa kissa. Farmi-kissojen kohdalla näin saattaa käydä, esimerkiksi kissat annetaan tutuille tai puolitutuille. Mutta mitenkään varmaa se ei ole. Senpä takia osasta farmi-kissoista tulee kesäkissoja ja tulevia rescueita.

Kyllä he ihan hauskoja on kun he leikkivät minun kanssani

Tässä on muutama minulle mieleen tullut pointti. Näitä varmana on muitakin ja netistä etsimällä saa asioita lisää tietoa. Ja jotta kenellekään ei jää väärää kuvaa, että Ame olisi pentutehtailun tai huolimattoman eläintenpidon seuraus niin näin ei ole. Amen emon ottanut nuori mies ja hänen mummonsa olivat steriloimassa ottamaansa kissaa, mutta tällä oli jo pennut tulossa. Nämä pennut saatuaan ja hoidettuaan Amen emo steriloitiin joten enempää sisaruksia ei Amelle ole tulossa.

Ei tule enempää tämän merkkisiä kattivauvoja

Osana meidän adoptaversarya järjestämme lahjoituskampanjan täällä blogissa ja instan puolella. Eli toivosimme, että tämän viikon aikana jossain vaiheessa mikäli mahdollista te lukijat tekisitte jonkinlaisen lahjoituksen paikalliselle eläinsuojelujärjestölle, löytöeläinkodille tms. eläinten eduksi. Lahjoitus voi olla rahaa tai vaikkapa tavaraa, etenkin kissoja vastaanottavat löytöeläinkodit ja järjestöt tulevat kevään myötä yleensä täyttymään kissoista ja kaikesta on pulaa, kissanvessat, hiekat, ruoka, matolääkkeet. Ja lahjoittamalla paikalliselle tuet oman alueesi eläinten hyvinvointia!

4 kommenttia:

  1. Uusi nimi minulle; olen farmikissa! Oli kiva lukea tämä juttu kamut! - Pepsi

    VastaaPoista
  2. Hyviä pointteja, asioita, joita ei välttämättä tule ajateltua, jos ei niistä joku mainitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on tällasia juttuja mitä on tullu mieleen

      Poista