torstai 30. elokuuta 2018

Iku-Turso

"Iku-Turso (myös Tursas, Turso, Turisas, Iku Turilas ja Meritursas) on kalevalaisessa runoudessa esiintyvä vedenhaltija tai merihirviö, joka toimii myös alkuolentona ja tautidemonina. Myöhemmässä kansanperinteessä tursas-nimi on yhdistetty erilaisiin pelottaviin haltijaolentoihin, joiden on sanottu asuvan ainakin vedessä, tulessa tai muurahaispesässä.

Tuike halusi imitoida Kalevalan Iku-Tursoa vaikka, ei meidän kämpän Turso olekaan

Kalevalassa Louhi on kostoksi Sammon menettämisestä loihtinut Turson tappamaan Kalevan kansan. Iku-Turso nostaa kammottavan päänsä vedestä sankarien laivan vieressä saaden meren kuohumaan. Väinämöinen tarttuu kuitenkin Iku-Tursoa korvasta, jolloin Iku-Turso lupaa, että jos saa säilyttää henkensä, ei hän enää nouse ihmisiä ahdistelemaan. Väinämöinen päästää Iku-Turson, joka on siitä lähtien pitänyt lupauksensa." Lähde

Ame-Turso lepää

Meillä on kämpillä viime päivinä esiintynyt hieman erilainen Turso. Amella kun on aina silloin tällöin helliä hetkiä. Viime päivinä näin on ollut useampia samanakin päivänä. Ja kun Ame on sillä päällä niin oksat pois. Ame puskee päälle kaikella voimalla; kiehnää, puskee, tursuaa ja leipoo. Ehkä Ame viimein totesi ettei Emäntä parane ilman hänen apuaan. Emäntä kun on ollut viimeisen rapian kuukauden lähes koko ajan kipeä; ensin keuhkokuumeessa ja sitten sen jälkitautina tulleessa flunssassa (jonka seurauksena tällä hetkellä korvat kahdeksatta päivää putkeen lukossa). Mutta Ame parantaa niin kyllä se tästä.

Nämä kuvat on otettu pahimman hellyyspuuskan jälkeen kun Ame asettui loikoilemaan viereen

On suuri kunnianosoitus päästä Ame-Turson hellyyden kohteeksi. Ainoa huonompi asia on se, että muun tursuamisen lisäksi Ame tykkää nuolla hellyyden kohdettaan. Yleensä leuasta tai nenästä. Tämä toki kuulostaa kovin ihanalta, muttei varsinaisesti sitä ole. Amen kieli kun on erittäin karkea, sellainen että se nuoleminen sattuu. Kissojen kieli toki tunnetusti on erittäin karkea, mutta Ame vetää tämän extreme puolelle. Tuiken kieli esimerkiksi ei ole lähellekään niin karkea... Onko muiden kissoilla tällaisia eroja?Karkeudesta huolimatta Amen hellyyshetket ovat toki aivan ihania ja odotettuja! ❤

Mullapa onkin karkeampi kieli kuin sulla!

6 kommenttia:

 1. Ame auttaa <3 Paranehan nyt hyvin loppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ame auttaa aina! Ja karheasti :D kyllähän tämä tauti tästä pikkuhiljaa hellittää...

   Poista
 2. Ohoh, melkoinen sairastelujakso, toivottavasti jo helpottaa!
  Meillä on pojilla ihan erilaiset kielet, en kyllä ny muista kummalla on karkeampi ja kummalla pehmeämpi, mutta sitten kun on taas se aika, että käyvät vuorotellen lipomassa nassua muistaa vähän aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa sitä tässä tervehtyy.
   Mä en ollu aiemmin edes ajatellut että kissojen kielissä olisi näin paljon eroa.. mutta on niissä.

   Poista
 3. Coco nuolee aina varpaita tai sormia on ne semmosia höpönassuja <3 Toivottavasti ame pusutteli pöpöt pois ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä aika höpöjä ❤ tää pöpö vaan taitaa olla Amellekin turhan sitkeä...

   Poista