lauantai 11. toukokuuta 2019

Kissoja mangassa

Kuten osa teistä tietää, meidän Emäntä tykkää lukea japanilaisia sarjakuvia, mangaa. Niitä hassuja mitkä luetaan eri päin kun meidän kirjat. Me ajateltiin, että voitaisiin esitellä teille suomeksi ilmestyneitä kissoista kertovia mangoja. Sillä kissat on ihan paras aihe! Suomeksi on tähän mennessä ilmestynyt neljä suoraan kissoista kertovaa sarjaa.


Chi's Sweet Home - Oma koti kullan kallis

Tekijä: Konami Kanata
Osia: 12
Julkaisija: Sangatsu Manga
Julkaisuaika: 2011-2015

"Kissanpentu eksyy emostaan ja löytää uuden kodin Yamadan perheen luota. Tästä alkaa kommelluksien täyttämä yhteiselo, jossa joutuvat koetukselle sekä kissan että ihmisten kärsivällisyys - ja erityisesti lukijan nauruhermot!"

Sanovat, että minussa ja Chissä on hieman samaa näköä

Takatekstin mukaisesti Chi's sweet home on hauska sarja. Koska kissanpennut ovat luontaisesti hauskoja ja sarja kuvaa kissanpennun elämää hyvin. Sarjaan samaistuu helposti, etenkin jos itsellä on ollut kissanpentu jossain vaiheessa.

Sarjassa seurataan Chin jokapäiväistä elämää ja kommelluksia. Lukujen otsikot kuvaavat tätä hyvin. "Kissa eksyy" "Kissa ymmärtää" "Kissa leikkii". Päivittäisten kommellusten lisäksi taustalla kulkee pohjatarina siitä löytääkö Chi takaisin emonsa luo kenestä eksyi ja jos löytää miten käy hänen uuden perheensä.

Perheen näkemys Chin tekemisistä

Sarjan kerrontanäkökulma vaihtelee perheen ja Chin välillä. Ihmisten silmissä Chin keskustelu näytettään miukumisena, mutta Chitä seuratessa näemme hänen ajatuksensa. Kun Chi puhuu hän käyttää "Chi-kieltä" mikä on eräänlaista vauvapuhetta, esimerkiksi Osasin ihan itse = Otatin ihan itte.

Chi on laadukkaasti käännetty ja yleinen julkaisun laatu on hyvä. Itse kirjat ovat tyypillistä mangakokoa suuremmat. Poiketen muista kissamagoista Chi on nelivärinen, mikä tekee lukukokemuksestä vieläkin selkeämmän. Muutoinkin tyyli on todella selkeä ja helppo aloittelevalle mangan lukijalle.

Chin omia ajatuksia

Amen ja Tuiken mielipide:

Tästä tulee hieman oma pentuaika mieleen. Maailma on välillä pentuja aika ihmeellinen, muistelee Tuike. Chi on kyllä aika söpö pentu, vaikkakin aika hölmö. Minä en ainakaan muista olleeni ihan niin hölmö, sanoo Ame.

Enhän minä ole lähes koskaan hölmö!

Neiti Koume, tiikeriraita

Tekijä: Natsumi Hoshino
Osia: 7
Julkaisija: Sangatsu Manga
Julkaisuaika: 2013-2014

"Koume on kiltti ja suloinen kissaneiti, jonka elämä mullistuu, kun samaan talouteen muuttaa äksy kissanpentu. Sen ansiosta Koume päätyy moniin seikkailuihin ja kohtaa monta uutta tuttavuutta."

Me ollaan Koume samassa veneessä

Koume on todella kaunis ja hyväkäytöksinen kissa. Mutta elämä heittää välillä  aivan uusiin tilanteisiin kun mukaan tulee toinen kissa. Sarja seuraa Koumen ja kissanpennut sopeutumista toisiinsa ja muutoinkin heidän jokapäiväistä elämäänsä. Tulee itsellekin hieman muistoja mieleen ajalta kun Tuike tuli taloon toiseksi kissaksi.

Sarjassa sattuu ja tapahtuu. Verratuna Chihin hahmokavalkadi on laajempi ja ympäristöt monipuolisempia. Silti keskiössä on itse hurmaava neiti Koume. Tämä on ehdottomasti hyvän mielen manga.

Varsinainen sarjakuva

Varsinaisen sarjakuvan lisäksi lopussa on lyhyitä, hieman enemmän liiotellun sarjistyylisiä, strippejä missä seurataan Koumen elämään kissojen näkökulmasta, muu sarja on enemmän ihmisten näkökulmasta. Kissat eivät puhu varsinaisen sarjakuvan aikana (muutoin kuin maukumalla), mutta näissä lyhytstripeissä näemme heidän ajatuksensa.

Käännöksen ja julkaisun laatu ovat hyvät. Sivut ovat selkeitä ja helppolukuisia, vaikka ehkä Chin verrattuna vaativat hieman enemmän keskittymissä sillä tyyli on paljon yksityiskohtaisempi. Toisaalta tämä tekee sivuista myös todella mielenkiintoisia sillä niissä on paljon nähtävää.

Lyhytstripit

Amen ja Tuiken mielipide:

Tunnen suurta sielujen sympatiaa Koumea kohtaan, ei ole helppoa kun toinen sähläävä kissa tulee taloon, sanoo Ame. En minä nyt niin paha ollut, väittää Tuike. No olit aika paha kuitenkin... kuittaa Ame.

Vanhemman kissan osa on ajoittain hyvin raskas

Ace - Musta vaeltaja

Tekijä: Kyoukorin
Osia: 4
Julkaisija: Sangatsu Manga
Julkaisuaika: 2017

"Ace-kissa on kovapintainen katujen kasvattu, joka vaeltaa pitkin maita ja mantuja, seikkailuista toiseen. Matkoillaan Ace kohtaa kaikenlaista väkeä, sekä lajitovereitaanm että ihmisiä. Jälkimmäisiä kohtaan se tuntee tervettä epäluuloisuutta, sillä ihmisiin luottavalle käy joskus karvaasti... Mutta aito ystävyys ei tunne rajoja!"


Tässähän ihan häkeltyy pieni kissaneiti

Ace on cooli kissa, jolle ei kannata ryttyillä. Hän on valmis kohtaamaa uhkaavatkin viholliset. Ace on kovasta ulkokuorestaan huolimatta avulias ja toiset huomioon ottava kissa. Hän ei katso heikompien kiusaamista hyvällä. Apunsa hän tarjoaa toki omaan, kovin persoonalliseen tyyliinsä.

Ace on rakenteelta episodimainen, tätä kuvaa hyvin se, että joka luvun otsikko on taistelu. Ace kulkee kohtaamisesta toiseen jättäen jälkeensä vain hurmaantuneita (tyttö)kissoja. Mutta Ace on vaeltaja eikä jää pitkäksi aikaa paikoilleen. Ace ei luota ihmisiin ja hänen mielestään kadut ovat kissojen oikea paikka.

Ace on tosi cool!

Ace on täysin kissojen näkökulmasta oleva sarja. Kissat kommunikoivat keskenään puhuen ja tuntuvat ymmärtävän ihmisiä. Ihmiset eivät toki ymmärrä kissoja. Tyylillisesti sarja on sellainen lone ranger sarja mikä seuraa päähenkilön taisteluja kohti omaa päämääräänsä. Sarjassa on ajoittain takaumia missä näytetään Acen elämän vaiheita tämän nuoruudessa.

Kuten muissakin on käännös laadukas ja painojälki hyvää. Tyylillisesti Ace menee Kuomen ja Chin välimaastoon, hieman Chitä yksityiskohtaisempi mutta ei ihan Koumen tasoa. Piirtotyyli on vaudikas ja sulava niinkuin päähenkilökin.

Sekä ihmiset, että kissat puhuvat

Amen ja Tuiken mielipide:

Ace on kyllä aika hottis, meinaa tulla sydämentykytyksiä, sanoo Tuike. Hieman ylimielinen minun makuuni, mutta todella hyvä toimimaan luonnon armoilla. Ansaitsee kyllä kunnioituksen, toteaa Ame

Saisinkohan minä tällä lookilla hurmattua Acen...

Pahispomo ja kissat

Tekijä: Bomarn
Osia: 2 (tähän mennessä)
Julkaisija: Punainen Jättiläinen (Sangatsu manga)
Julkaisuaika: 2017-2019

"Rikollisjärjestön johtaja, salaperäinen Pomo, on alamaailman huipulla. Hän hallitsee kovin ottein ja käskyttää alaisiaan mielensä mukaan. Silti on olemassa pieni joukko, joka ei korvaansa lotkauta Pomon määräyksille"


Nämä kissathan on vähän niinkuin minä

Tämä sarja on hulvaton kenelle tahansa kissanomistajalle. Etenkin sellaisille jolla on useita kissoja. Pomon kissaelämään on erittäin helppo samaistua vaikka ei itse olekkaan rikosjärjestön johtaja. Kukapa ei olisi muuttanut tapojaan kissojen myötä. Erityisen mukavan sarjasta tekee se, että kaikki Pomon kissat ovat pelastettuja kissoja.

Sarja seuraa sivusta kuinka monien pelkäämä ja alaistensa kunnioittama Pomo on kissakatraansa armoilla siinä missä kuka muukin. Rakenteeltaan sarja on tietyssä mielessä jokapäiväistä elämää seuraava, mutta näyttää vain tuokiokuvia sieltä täältä. Kaikki Pomon kissajutut eivät liity hänen rikolliseen uraansa vaan pääsemme näkemään miten pomo selviää useista kissanomistajalle päänvaivaa aiheuttavista tilanteista. Toki kilpailevat rikollisjärjestöt ja alaiset tuovat oman lisämausteensa.

Sivu 1 ongelma

Pahispomo ja kissat eroaa huomattavasti muista suomen kissamangoista. Tässä sarjassa kun ei varsinaisesti puhu kukaan. Ainoa puhe on Pomon hekotus, milloin kissoilleen, milloin juonilleen. Manga koostuu sarjasta kahden sivun strippejä, mitkä ovat omia kappaleitaan. Otsikot ovat tyyliä "Pahispomo ja arvet", "Pahispomo ja tassun anto". Mukana on myös joitakin takaumapätkiä Pomon ja tämän kissojen historiasta.

Julkaisu on laadussa ei ole valittamista. Käännöstä ei tässä edes kovin pääse kommentoimaan sillä varsinaista käännettävää ei ole niin paljoa, se vähä mitä on, on hyvin käännettyä. Tyyli on lennokasta ja huomattavasti realistisempaa, verrattuna muihin. Täältä et löydä suuria animesilmiä. Kissat on piirretty hyvinkin realistisesti ja ottavat ruudun haltuunsa aina siinä ollessan.

Sivu 2 ratkaisu

Amen ja Tuike kommentit:

Nämä kissat osaavat asiansa, meitä kissoja ei pomotella vaikka kuinka muka ollaan pomoja, julistaa Ame. Pomon kissat vaikuttavat kyllä hyviltä tyypeiltä, niiden kanssa olisi varmasti hauska juoksennelle ja riehua ympäri pomon toimistoa, miettiin Tuike.

Me kissat ollaan ne oikeat pomot

Haluatko saada itsellesi mangan? Kommentoi alle viimeistään sunnuntaina 19.5. niin pääset osallistumaan arvontaan, missä on palkintona Pahispomo ja kissat osa 1. Muistathan laittaa mukaan yhteystietosi (sposti), jotta saan arvonnan jälkeen tavoittettua voittajan. Onnea arvontaan!

Tämä voi olla sinun!

Jos muuten mielit lukea näitä sarjoa, on niitä (ainakin osa) mahdollista hankkia kustantajan sivujen kautta tai nettikirjakaupoista. Toki yksi erittäin hyvä lähde näiden löytämiseen ja lukemiseen on kirjasto.

11 kommenttia:

  1. Mangoja ei ole tullut selailua enempää tutkittua, mutta kiinnostaa varsinkin kissa-aiheiset! Arvontaan kiitos 😊

    VastaaPoista
  2. Sisko ja veli näistä tykkää joten mukana kivassa arvonnassa :)
    Naurajatar@suomi24.fi

    VastaaPoista
  3. Mukaan arvontaan. Poika varmasti tykkäisi,itsekin voisin tutustua.
    -minttu47-
    minttu47@gmail.com

    VastaaPoista
  4. Kiva postaus! Osallistuisin jos tuota ei jo löytyisi kotoa. .. :'D Oon muuten ehkä lukenut myös tuon Chin ekan osan, oli aika söpön oloinen sarja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tulee Koumesta tosi vahvasti mieleen Kassinen. Niissä on samaa näköä ja kummallakin on ärsyttävä pikkusisarus...

      Poista
  5. Tytär tykkäisi! Mukana! �� roininenleila@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Tykkäisin tutustua!
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Mukaan :)

    unelmiaonnesta(at)gmail.com

    VastaaPoista
  8. Kiinnostus heräsi. Osallistun!
    Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

    VastaaPoista
  9. Mukana arvonnassa.tyttö tykkäisi lukea. Salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista